Ann Simperl

Ann Simperl - Psycholoog, therapeut, trainer, coach

Psycholoog, therapeut, trainer en coach.

Iedereen is expert van zichzelf. Dit geldt niet alleen voor een individu, maar ook voor een groep, een team, een relatie, een familie, een organisatie.

Deze visie die zich richt op begrippen als basisvertrouwen, veiligheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid. Aspecten die in verrijkende relaties van alle slag aanwezig horen te zijn om ons zinvol te kunnen verbinden met onszelf, de andere, ons werk en onze passies.

De cijfertjes, het verloop en de invloeden:
3 keerpunten

Beginnings

In 1995 studeerde ik af als klinisch psycholoog. Tijdens mijn studies vatte ik een traject  voor leertherapie in de psychoanalyse aan met het oog op een bijkomende vorming als psychoanalytica.

Mijn stage in ‘La Borde’ (Cour-Cheverny – Frankrijk) vormde echter een eerste keerpunt in mijn professionele leven. De stage was een bron aan inspiratie op vele vlakken. Zo werden de psychotische patiënten er niet benaderd als onwetend of hulpeloos maar werden ze onderricht en aangespoord zich te uiten via hippotherapie, psychodrama, danstherapie en beeldende therapie. Ik leerde er ook hoe belangrijk de dynamische invloed van de omgeving op het therapeutisch proces is. Zo kwam het dat ik bij mijn terugkeer in België koos voor een opleiding Gestalttherapie in plaats van mijn plannen voor een vorming tot klassiek psychoanalytica verder te zetten. In Gestalt vond ik principes als ‘werken met het veld’, ‘lichaamsgericht werken’, focussing, de kracht van het ‘hier en nu’ terug.

Tot op heden blijft de ervaringsgerichte aanpak van Gestalttherapie mijn basis om therapie en coaching te geven.

Workings

Kort na mijn therapeutische opleiding kon ik als gastdocent aan de slag voor KULeuven. Ik nam een onderdeel van het practicum voor de tweede licentie klinische psychologie voor mijn rekening. In dit practicum kregen de studenten de mogelijkheid te ervaren wat therapie en groepstherapie eigenlijk kan betekenen.

Door deze aanstelling vond ik het belangrijk de vinger aan de pols te houden: naast mijn vaste baan was ik van mening dat ik praktijkervaring moest opdoen en dus therapie geven. Alleen zo kon ik daadwerkelijk kennis en ervaring doorgeven aan psychologen in spe. Ik ging deeltijds aan de slag als zelfstandig psycholoog. De aanzet voor ‘Keep it Simperl’ was een feit.

Na mijn eerste werkervaringen in vast dienstverband ging ik aan de slag bij ‘Mensura’, een externe dienst voor veiligheid en preventie van de werknemer. De ‘Wet op het Welzijn’ was net in voegen en zo begon ik in een semi profit omgeving te werken aan welzijn in bedrijfscontexten. Hier ging ik me meer verdiepen in de behandeling van ingrijpende gebeurtenissen en trauma.

Kort daarna kreeg ik de opportuniteit om aan de slag te gaan als korpspsycholoog voor Brandweer Antwerpen. Een tweede groot keerpunt in mijn professionele leven. Ik pionierde me een weg in een organisatie waarin opvang na ingrijpende gebeurtenissen verre van de ‘core business’ was. Ik bouwde een team voor opvang na ingrijpende gebeurtenissen bij de brandweer uit en een ’taylor made’ systeem voor de organisatie.

Nadat ik binnen de brandweer een team had gerekruteerd, opgeleid en in functie had gebracht, ging ik in op een aanbod om humanitaire hulp te verlenen. Zo ging ik onder meer op missie voor Artsen Zonder Grenzen waar ik de opvang coördineerde voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Terug in België sloot ik het brandweerverhaal af om aan de slag te gaan voor Solareh, een organisatie die via verzekeringen, aan arbeidsre-integratie deed. Een functie waarin ik het gamma aan skills die ik in de voorbije jaren had opgebouwd, kon aanwenden: mijn klinische kennis, mijn flair voor bruggen bouwen, en mijn neus voor het inzetten van de juiste mensen op de juiste plaats.

Het zelfstandige leven wenkte ondertussen. Uiteindelijk hakte ik de knoop in 2011 door en ging ik op eigen vleugels vliegen.

Naast een bloeiende klinische praktijk mag ik regelmatig trainingen en coachings geven voor bedrijven en non-profit organisaties.

Insides

Pionieren of onbestaande functies opstarten, betekenis en vorm geven. Het kwam op mijn pad en het leerde me naast mijn inhoudelijke werk veel over bedrijfsorganisatie, teambuilding, verandering binnen organisaties, leidinggeven en positioneren.

Je kan geen vorm geven zonder een bepaald doel voor ogen te hebben. Dit doel, geënt op de organisatiecultuur, is je voedingsbodem, startpunt en kompas om te creëren. Wendbaarheid is in deze een onmisbare eigenschap.

Stevigheid zou hier in schril contrast tegenover kunnen staan, maar dat is het niet. In functies waarin je pioniert of waarbij veel verandering aan te pas komt, heb je beide eigenschappen nodig. Daarenboven moet je kunnen incasseren. ‘Het’ loopt meestal niet volgens plan. Het is de kunst om dan niet van je pad af te raken. Deze behendigheidsoefening leerde ik in haast al mijn jobs gezien de functies die ik uitvoerde voor mijn start onbestaande waren. Bedrijven in verandering bijstaan is dan ook een kolfje naar mijn hand. Het leren navigeren in ideale omstandigheden maar ook weten wat gedaan bij nacht en ontij, zijn ervaringen die me basis en bedding hebben gegeven.

Circulair denken

In de tweede helft van mijn carrière en na terugkeer uit Afrika volgde ik een opleiding familiale bemiddeling. Hier kreeg ik een flinke dosis systemisch denken mee, gegeven door onder andere Lieven Migerode en Peter Robaer. Mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid noopte me in de leer te gaan bij de ‘School voor relatietherapie’ van May Michielsen en Jan Lens.

In deze opleiding voor relatietherapie maakte ik me het begrip ‘circulair denken’ eigen. In het circulair denken kijk je doorheen een procesmatige bril waarbij het geheel meer is dan de som van de delen. Dit inzicht vormt een derde mijlpaal in mijn professionele loopbaan. Vooral het hanteren van het begrip ‘circulair denken’ als coach en trainer werkt verruimend en verrijkend.

Keep It Simperl 11/17/2017 Keep It Simperl